Zoeken in deze blog

zondag 30 mei 2010

30/05/10 TSW Pegasus 2 - 1 The Citizen AA (Hong Kong FA Cup Final. Hong Kong Stadium - 3.115 Toeschouwers)

Een citytripje naar Hong Kong? Graag natuurlijk maar eerst even spotten of er ergens voetbal op de kalender stond? En ik had geluk want tijdens mijn verblijf werd de FA Cup finale gespeeld al moest ik nog even wachten op de namen van de finalisten.

Voor tickets moest ik mij geen zorgen maken want de finale van vorig jaar trok amper 4.000 fans in een stadion voor 40.000. Na de halve finales te hebben afgewacht wist ik uiteindelijk dat de finale werd gespeeld tussen TSW Pegasus en The Citizen, mij twee volledig onbekende ploegen.

D-day dan en ik op weg naar het Hong Kong Stadium maar het enthousiasme werd al heel wat minder toen de weergoden bakken regen naar beneden begonnen te gooien. Aan het stadion zelf was er nog weinig beweging te zien, mede door het weer en misschien was ik er ook wat te vroeg. Kaartje gekocht en even rond gewandeld maar zoals gezegd was er niets te zien van enige kraampjes voor souvenirs of een hapje en een drankje.

Dan maar naar binnen, eigenlijk feitelijk eerder voor het schuilen voor de regen en toch om iets van versnapering te vinden. Snackbars waren rijkelijk voorzien binnenin, enkel de souvenir stands bleven deze dag potdicht. Het stadion is alleszins heel mooi binnenin!

Ondertussen wist ik ook al dat TSW Pegasus in de schabouwelijke kleuren geel/purper speelden, wat me aan SAVA uit het Katholieke Sportverbond deed denken. The Citizen, normaal groen/zwart speelden in hun away kit blauw/zwart. Vertel dat ook maar eens aan een Cercle fan dat hun away kleuren blauw/zwart zouden zijn of vice versa. Met mondjesmaat stroomden ook de toeschouwers binnen wat hen op een totaal van 3.115 bracht. Je zag ze amper zitten in het stadion maar gelukkig hadden de meesten een felle gele t-shirt aan als fan van TSW Pegagus. The Citizen had heel weinig fans, ik schat ze niet meer dan een 200tal.

De wedstrijd begon op een druilerig, nat grasveld wat het beperkte voetbal langs beide kanten zeker niet ten goede kwam. Buiten een bal tegen de lat van Pegasus valt er over de 1ste helft echt niets te vertellen. De 2de helft werd veel beter met nog steeds Pegasus de betere ploeg. Maar de underdog kreeg plots een duidelijke strafschop maar werd gemist door de grote, lompe spits “Bento Dos Santos Jose Wellington” (what’s in a name). Je kan hem een beetje vergelijken met het type Luciano Olguin, maar dan technisch nog 10 keer zo slecht. Soit, hij stifte de penalty over de lat en amper 2 minuten later was het raak aan de overkant voor Pegasus, met kort daarop de 2-0 na een mooi vrije trap doelpunt. Match gespeeld dacht iedereen maar na een goed actie van onze “grote lompe” vriend maakte zijn collega de aansluitingstreffer en hadden we terug een wedstrijd. Er veranderde niks meer en “SAVA” won verdiend de beker, al was er weinig sfeer tijdens de bekeruitreiking bij de supporters. Denk dat de meeste toeschouwers het stadion al hadden verlaten en dat het meer neutrale kijkers waren dan Pegasus fans.

Na nog enkele leuke kiekjes te hebben genomen zat deze sfeerloze cupfinale erop. Voetbal moet hier echt nog populair worden maar spijt had ik niet, another “been there done that” op de teller gezet en de stad Hong Kong zelf kan me eindeloos fascineren.

http://www.hkfa.com/en/match_result.php?match_date=2010-05-30&match_id=7342

29/05/10 HKFA: Hong Kong Football Association